top of page

Bujinkan Budo Taijutsu

 

Bujinkan Budo Taijutsu (aikaisemmin tunnettu nimellä Ninjutsu, Bujinkan Ninpo Taijutsu) perustuu lähes 1000 vuotta vanhoihin japanilaisiin sotataitokoulukuntiin. Sitä on opetettu 1960-luvun lopulle asti vain pienelle ryhmälle japanilaisia.

Tuolloin nykyinen sôke (pääopettaja) Masaaki Hatsumi antoi opetusoikeuden israelilaiselle Doron Navonille sekä myöhemmin amerikkalaiselle Stephen Hayesille.
Nykyisin Bujinkan budo taijutsua harrastetaan mm. lähes kaikissa Euroopan maissa, Israelissa, Australiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja (tietenkin) Japanissa.

 

Bujinkan budo taijutsu on niitä harvoja nykyisistä budolajeista, joissa pääopettajasta käytetään Sôke-nimitystä (syynä lienee, että useimmat lajit ovat hajaantuneet vuosien saatossa eri tyylisuuntiin). Sôke Hatsumi sai tämän arvon edeltäjältään Takamatsulta ja hän Takamatsun suostumuksella vapautti ninjutsun "pannasta" ja siten Sinullakin on mahdollisuus nauttia tästä hienosta lajista.

Bujinkan budo taijutsu käsittää 9 koulua, ryu:a, joiden kaikkien pääopettajana on sôke Hatsumi.
Bujinkan budo taijutsu-tekniikat käsittävät sekä aseettoman että aseellisen kamppailun.
Asetekniikoita harjoitellaan mm. erimittaisilla kepeillä (bo n. 180cm, jo n. 128cm, hanbo n. 90cm), miekalla (bokken,shinai), puukolla (tanto), narulla (imitoi ketjuaseita, mm. kusarifundo) jne.

Peruskurssilla harjoitellaan kaatumisia (ukemi), perusasentoja (kamae), lyöntejä, torjuntoja ja erilaisista otteista vapautumisia. Asetekniikoita ei peruskursilla harjoitella. Bujinkan budo taijutsussa ei ole kilpailua. Sôke Hatsumi on todennut että hän ei opeta voittamista eikä häviämistä vaan selviytymistä.

Bujinkan Budo Taijutsun Suomeen toi porvoolaisen budoliike Kyu Danin omistaja Peter Schild kutsumalla ruotsalaisen Bo Munthen Porvooseen syksyllä 1985. Tuolle leirille osallistujista osa on jatkanut nykypäivään asti muodostaen Suomen Bujinkan Budo Taijutsun "perustan". Porvoota voidaan pitää Suomen Bujinkan Budo Taijutsun pioneeripaikkana.
Säännöllinen harjoittelutoiminta niin Porvoossa, Helsingissä kuin Lappeenrannassakin alkoi vasta parin vuoden kuluttua. Porvoon leiritoiminta jatkui aktiivisena Bo Munthen vetämästä ensimmäisestä leiristä alkaen.

 

Munthen jälkeen leirejä veti jonkin aikaa Saksalainen Gunther Kunze, jolla oli sôke Hatsumilta saatu 1. dan. Suomen ensimmäinen ninjutsu (tuolloin lajin nimi)-graduointi pidettiin Porvoossa helmikuussa 1986, jolloin mm. seuramme ex. pääopettaja Esa Koistinen (nyk. 5. dan) suoritti 8. kyu:n. Vaatimustaso oli suhteellisen kova, sillä yrittäneistä noin puolet hylättiin.
Gunther Kuntzen opetus ei keskittynyt pelkästään Bujinkaniin, joten muutosta haettiin. Sattumien kautta vuosiksi eteenpäin dojomme pääopettajaksi tuli israelilainen Moshe Kastiel, joka oli aloittanut lajin harjoittelun jo vuonna 1975. Sittemmin on osa ulkomaisista opettajistamme ollut israelilaisia, joihin meillä on nykyäänkin erittäin läheiset suhteet, erityisesti shihan Moti Nativiin.

bottom of page